/

NOMATENSAUS

Nomatensaus: de tomatensaus met exact 0 tomaten!

Je leest het goed: NOmatensaus, de tomatensaus met exact 0 tomaten! Heb je een tomaten allergie? Ben je gevoelig voor tomaten, of de nachtschade familie in het algemeen (tomaten, aardappel, paprika, aubergine)? Zit je in de eliminatiefase van het AIP dieet en vermijd je voorlopig nachtschade groenten? Dan is er goed nieuws: met deze nomatensaus kun je je favoriete gerechten weer maken, maar dan zonder 1 tomaat te gebruiken. Deze nomatensaus ziet er uit als tomatensaus, smaakt als tomatensaus en bevat toch echt 0 tomaten! Ik durf zelfs te stellen, dat als je het niet tegen anderen zegt, ze het verschil niet niet eens proeven. Mijn familie vind dit in ieder geval ook een heerlijke saus!

Hier vind je het recept en 4 verschillende manieren om het te gebruiken, die allemaal AIP proof zijn!

Het recept

Voor ongeveer 1 liter saus heb je nodig:
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 gekookte rode bieten
  • 4 middelgrote wortels
  • Sap van 1/2 citroen
  • 2 middelgrote witte uien
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 theelepel zout
  • 1 tl thijm, gedroogd
  • 1 bosje verse peterselie (grote hand vol)
  • 150 ml water
  • Je hebt een blender of staafmixer nodig.

 

En zo maak je het:

  • In een hapjespan of wok doe je extra vierge olijfolie en fruit je de ui. Zodra die wat kleur heeft voeg je de fijngehakte knoflook toe. Paar tellen laten meebakken.
  • Daarna voeg je alle andere ingredi├źnten toe en roer je alles door elkaar. Wacht tot het pruttelt.
  • Daarna zet je het vuur lager, doe je de deksel op de pan en laat je het 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Tot slot doe je alles in de blender en blend je het tot een gladde saus.

Tip: in plaats van peterselie kun je ook andere verse kruiden gebruiken, bijvoorbeeld een mix van verse Italiaanse kruiden zoals salie, oregano, basilicum, thijm, rozemarijn. Ook erg lekker!

4 AIP proof manieren om nomatensaus te gebruiken

Op zoek naar wat inspiratie? Hier zijn 4 manieren waarop ik mijn nomatensaus gebruik. Allemaal AIP-proof en allemaal heerlijk!

  1. Courgetti met bolognesesaus
    Maak de nomatensaus zoals hierboven staat beschreven. Bak ondertussen in een andere pan je gehakt, met een beetje zeezout of himalayazout. Wanneer je saus is geblend tot een gladde saus, doe je hem terug in de pan, en roer je het gehakt erdoorheen. Klaar is je bolognesesaus!
    Courgetti is spaghetti gemaakt van courgette slierten. Was de courgette, maar schil hem niet. Met een rasp of speciale spiraalrasp, rasp je courgette sliertjes. Bak dit 2 minuutjes in een koekenpan tot de courgette warm is, breng op smaak met wat himalayazout. Laat het overtollige vocht uit de pan lopen voor je het serveert.
  2. Nomatensoep
    Heb je een lekkere (bottenbouillon) staan? Mix je bouillon met de nomatensaus in een 1:2 (1 deel bouillon op 2 delen nomatensaus) verhouding en je hebt een lekkere nomatensoep! Lekker met wat extra verse basilicum erdoor. (Mijn recept voor bottenbouillon staat nu alleen op het instagram account maar zal ik binnenkort op mijn blog plaatsen!).
  3. Kip in nomatensaus
    Deze nomatensaus smaakt ook heerlijk in combinatie met kip. Hiervoor bak je stukjes kip in een aparte pan, kruid het met wat zout en gedroogde italiaanse kruiden. En voeg serveer dit met nomatensaus. Bijvoorbeeld naast je favoriete puree of bloemkoolrijst
  4. AIP proof Pizza!
    Mijn recept voor AIP proof pizza vind je hier!
Natuurlijk Gezondheidscentrum
Voorschoterlaan 40,3062 KP, Rotterdam
KvK 73926396
info (@) aipnederland.nl

Schrijf je hier in om op de hoogte te blijven van AIP Nederland nieuws en acties!